здраве

Късогледството – има ли шанс да го преодолеем?

Няма начин един офталмолаг да ви каже, че късогледството може да се излекува. Разбира се, че не може да се лекува! Това не е заболяване. Късогледството се определя като рефрактивна аномалия, която, казано на прост език, представлява удължаване на очната ябълка. Според запознати, тази деформация е обратима на 100%.

Всеизвестно е, че очите имат способността да се възстановяват след голямо натоварване, боледуване или някакво увреждане. Тъй като късогледството не се третира като болест, то може да бъде отстранено без оперативна или лекарствена намеса. Достатъчни са правилното стимулиране на нервите, постоянството и времето, което отделяте за това.

Понякога, по желание на пациента се предприема лазерна хирургична намеса, с която да се премахне късогледството. Факт е, че оперативната лазерна корекция премахва само последствията от късогледството, а не причините за него. С тази оперативна намеса се прави деформация на роговицата, която компенсира дефекта на зрението. Поинтересувайте се колко офталмолози са се подложили на подобна операция.

Основните причини за късогледството се крият в модерния живот – непрекъснатото висене пред компютрите, непрекъснато гледане отблизо или на малко разстояние, грешките в храненето, както и продължителната употреба на очилата за коригиране качеството на зрението.

За да сме достатъчно ясни, ще дадем един нагледен пример с настинката. Когато сте болни, пиете упсарин, с който потискате симптомите на настинката. През това време организмът се бори със собствени сили с болестта. При късогледството няма начин очите сами да се възстановят, ако непрекъснато носите очила, с които коригирате зрението си.

Научно доказано е, че ако нямате проблем със зрението и за малко употребявате очила с някакъв диоптър, очите ви ще привикнат към тях и след това няма да можете да виждате без очила.

За да можете да си върнете нормалното зрение, след като вече сте се заимали с късогледство, е необходимо да използвате стреса като терапия. Свалянето на очилата с диоптър е своеобразен стрес за очите, а това действа благотворно на терапията. Тренирането на очния нерв да работи с различни диоптри и без тях ще доведе до желания резултат.

Автори: Росен и Мария