Мода

История на вратовръзките

wrist-watch-2159351_640 (1)Вратовръзките са елемент от облеклото, който се използва от хора по целия свят. Те могат да бъдат различни по дължина, широчина, материя и дизайн, но основната им функция е да държат яката на ризата или роклята закрепена към тялото на носителя. Вратовръзките могат да бъдат елегантен допълнителен аксесоар към дрехите, но и да бъдат част от формалния облеклото при официални събития. В тази статия ще изследваме историята на вратовръзките, както и тяхната еволюция във времето.

Древността

Историята на вратовръзките може да се проследи до древността. В Египет например, хората използвали широки платки около врата си, за да предпазват тяхното тяло от слънцето. В римската култура, военните носят широки платки около врата си, наречени „focale“, които после са били прехвърлени в обикновения гражданин. В Индия, хората носят „angavastram“, който е дълъг плат, навит около врата си.

Средновековието

През Средновековието вратовръзките не се използват като част от ежедневната облеклото, а са водещ аксесоар в битката. Рицарите носят вратовръзки, за да предпазят гърлото си от ножове или мечове. Те са обичайният аксесоар на бойните дрехи на европейските войски.

17-ти век

В 17-ти век вратовръзките придобиват по-елегантен и декоративен характер. В то време, френският крал Луи XIV, използвал много елегантни вратовръзки в своите рокли и в облеклото на своите кавалери.

18-ти и 19-ти век

През 18-ти и 19-ти век вратовръзките стават още по-разнообразни и декоративни. В това време, те са свързани с богатите и елегантните хора. Мъжете носят широки и цветни вратовръзки, като често са с изобразени фигури или декорации. Дамите от своя страна носят големи и бляскави вратовръзки, като често ги комбинират с други аксесоари.

20-ти век

През 20-ти век, вратовръзките продължават да бъдат част от мъжкото облекло. Те са използвани при формални поводи и бизнес срещи. С течение на времето, стилът и дизайнът на вратовръзките се променят. През 60-те и 70-те години, те стават по-широки и цветни. През 80-те години, те стават по-тънки и едноцветни. В 90-те години, те стават по-екстравагантни, като често имат различни форми и декорации.

Съвременност

Днес, вратовръзките продължават да бъдат актуални и популярни. Те се използват както от мъжете, така и от жените. Има различни видове вратовръзки, като всяка от тях е подходяща за определена визия или повод. Например, класическите вратовръзки в бяло или черно са идеални за официални събития, докато по-цветните и изразителни вратовръзки са подходящи за по-неформални поводи.

Източник: how.bg