здраве

Какви са ползите от Трибулус Терестрис

Какви са ползите от Трибулус Терестрис

Трибестан – Трибулус Терeстрис е цвете, разпространяващо се в условията на топлия климат на южна Европа, южна Азия, Африка и Австралия. Би могло дори да вирее в пустинен климат и неплодородна почва. Наименованието на растението идва от гръцки и означава „воден кестен” в буквален превод. При преминаването си в латински наименованието tribulus придобило значение на боздуган. В България билката е известна под името бабини зъби.

От векове билката е популярна със своето благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Основната употреба на трибестана и екстрактите от него е като стимулатор на естественото повишаване на производството на половият хормон тестостерон при мъжете и естроген при жените.

За разлика от стероидните препарати като чистия тестостерон или неговите деривати, които бодибилдърите вкарват в организма си инжективно с цел повишаване на мускулната сила и маса, екстракта от трибулус терестрис не подтиска функцията на ендокринната система, а дори напротив – стимулира я.

Поради тази причина Трибестан е продукт, който най-често намира приложение като възстановител на функциите на организма след провеждането на стероиден цикъл. Основно свойство на трибулус терестрис е да повишава производството на лутенизиращия хормон (ЛХ), активиращ производството на тестостерон и естроген.

Повишенините нива на тестостерон подобряват анаболните процеси (създаващите мускули), физическата сила, имунитета, като също така подобряват и противовъзпалителните процеси, които често възникват при тежки тренировки или дълги боледувания.

Положителни ефекти при приема на трибулус има и при жените. При тях лутенизиращия хормон (ЛХ) увеличава производството не на тестостерон, а на естроген, като това прави трибестана подходящ за употреба при менструални болки, при облекчаване симптомите на менопауза, както и при понижено либидото.

Основна активна съставка в растението трибулус терестрис са фуростаноловите сапонини, които можем да открием в най-големи количества в растенията добити в България. Бабините зъби (трибузан) както е популярна тази билка у нас, съдържат минимум 40% фуростанолови сапонини за сравнение с индийския и китайския трибестан, които съдържат не повече от 15-20%.

Сапонините са глюкозиди със сложна структура. Срещат се в растенията, заедно със смолите, мазнините, етеричните масла. Още не е ясно значението им за растителния организъм. Предполага се, че служат като резервни вещества и като защита срещу тревопасните животни. С водата образуват пяна като сапуните, откъдето произлиза и името им.

Употреба

Активните сапонини имат полуживот от около 8 часа, поради което е добре съставката да се приема

3 пъти дневно в продължение на 8 седмици. След приключване на този прием е добре продукта да бъде прекъснат за период от месец до 40 дни.

Доза

Дневната доза варира от 600 до 2000 мг. в зависимост от нуждите на конкретния организъм (при атлети на над 80 кг. От 1500 до 2000 мг.)

Странични ефекти

Трибестана може да подразни лигавицата на стомаха ако бъде приеман на гладно в големи количества (над 2000 мг.). Няма известни случаи на предозиране с трибестан съпроводени с опасни за здравето странични ефекти.

Трибестан като хранителна добавка

Трибестан се продава под формата на суха билка, капсулирани хапчета, таблетки както и в много редки случаи като разтвор. Може да го намерите в специализираните магазини като shop.4fitness.bg. Дозировките варират най-често от 600 до 1500 мг., като основно % на съдържание на активни сапонини е около 45%. Някои препарати твърдят наличието на 90% активни сапонони.