Мода

Съвети при избора на правилната туника

Туника от Evizabg.com

Туниката се носи само през лятото. Туниката се носи само у дома. Туниката е само за слаби или пък само за по-едри дами. Какви ли не вярвания спират дамите да купуват туники! А това, между другото, е невероятно удобен и универсален тип облекло. За да разсеем (или потвърдим) митовете и легендите ще ви разкажем какво представлява дамската туника днес, с какво да я носите и как да я изберете.

Да започваме.

 

Какво е туниката

Облеклото под формата на чанта, с дупки за главата и ръцете, обикновено пада до нивото на бедрата. Това определение на думата „туника“ е дадено от Уикипедия, давайки препратки към „модните“ традиции на древен Рим.

Наистина, туниката – един от най-старите видове дрехи, които са съществували по всяко време от древни времена. След много хилядолетия туниката, като вид облекло, успя да запази общи черти с предшественика си, но значително разшири стойността си. Днес туниките са десетки различни стилове, сходни по някои характеристики. Основната, която може би дори не е дължината, а удобството. Туниката винаги носи със себе си  комфорт и гъвкавост.

Но за всичко по ред. Първо, нека разберем какво е туниката по принцип. Предлагаме да започнем от следното определение:

Туниката е права жилетка без закопчалки и яка, с или без ръкави. Дължината на туниката винаги пада под бедрата и може да достигне до средата на бедрото и глезените. Страничните разрези са чест елемент.

Туниката може да бъде идентифицирана само по това определение, тъй като всичко зависи от въображението на дизайнера.

 

Стилове туника и техните общи характеристики

Да, има топли дамски туники за зимата, и леки плажни опции, и плетени демисезонни и спортни и домашни …

По принцип туника може да се нарече всякакъв вид облекло от една част, която се спуска до линията на ханша и по-долу.

По този начин не е лесно да се класифицират стиловете туника. Те могат да изглеждат различно и са изработени от различни материали. Въпреки това, повечето видове дрехи, които могат да се нарекат туника, имат подобни характеристики:

дължина, предимно около бедрата; свободно изрязване;

възможност за комбиниране с различни видове облекло (панталони, дънки, къси панталони, поли, клинове и др.) и дори като самостоятелно облекло (ако дължината, стилът и фигурата го позволяват);

туника под всякаква форма – това е дреха за жени, носеща комфорт и удобство.

Въпросът остава без отговор: как да изберем дамска туника от такова голямо разнообразие? Предлагаме да обърнете внимание на няколко фактора:

Материи за туники: изберете правилната

Тъй като туниката е почти всякакъв вид удължено облекло, списъкът с материи за нейното производство е безразмерен. По този начин туниките на пазара се шият главно от:

вълна; трикотажни изделия; синтетика; памучна тъкан; дантела; шифон; сатен;  коприна и др.

Накратко, общо взето от всяка материя, от която се изработват само „горните“ костюми и рокли.

 

Друг е въпросът какви материали да се предпочитат.

Разбира се, както официални, така и уикенд, и бизнес и спортни дамски туники, в идеалния случай, трябва да бъдат изработени от естествена материя. Памук, лен, вълна, коприна – това са най-добрите суровини за производство на облекло. Струва си да запомните обаче, че:

туника от 100% памук или лен се мачка, не се разтяга и не държи добре на формата си;

вълнени изделия могат да се носят само от тези, които нямат алергии;

копринените изделия са красиви, но са скъпи и не са подходящи за всички видове дрехи.

Най-удобни са памучните туники, чиято материя се състои от памук и синтетика.

Основата е памук (80-90%), останалото е синтетика, което придава еластичност на тъканта и я прави устойчива на износване. Туники, изработени от този материал, се разтягат добре, задържат формата си, стоят перфектно на фигурата. В същото време не изискват специални грижи, не се наелектризират и не се деформират дори при ежедневно носене и пране.