Без категория

Какъв плат е по-добре да си купите бельо

plat-za-spalno-belioПо принцип спалното бельо се изработва от памук, лен, коприна, вискоза и синтетични материали. Напоследък има комплекти от модерен бамбук. Всяка тъкан има своите предимства и недостатъци, така че е невъзможно да се отговори недвусмислено на въпроса от какъв материал трябва да бъде направено спалното бельо. Някои обичат издръжливия памук, други обичат блестящата коприна, а трети обичат докосването на груб лен.

За производството на спално бельо най-често се използват следните материали.

Памук

Най-разпространеният материал за направата на спално бельо е памукът. Материята има естествен състав, перфектно пропуска въздух и абсорбира влагата. В такъв комплект не е горещо през летните горещини, а през зимата дава комфорт и топлина.

Груб калико

Практичността и здравината на този памучен плат се осигуряват от много плътно кръстосано тъкане на нишки. Груб на допир калико с правилна грижа ще служи вярно няколко години. Текстилът от груб калико е издръжлив и с ниска цена.

Батист

Тънката материя се произвежда от памучни влакна. Невероятно приятна на допир, в контакт с тялото придава нежна прохлада. Въпреки високата цена обаче, спалното бельо, изработено от батист, е непрактично, бързо се износва и губи първоначалния си вид. Такова бельо може да се купи за подарък или за среща с скъпи гости, но не и за ежедневна употреба.

Сатен

Друго производно на памука е сатенът. Издръжливата материя има благороден матов блясък и изглежда много подобна на коприна. Този ефект се постига чрез използването на силно усукани памучни нишки, преплетени по специален начин, при производството на материята.

Сатенено бельо не изисква сложни грижи, изсъхва бързо и лесно се глади. Цената на комплекта е малко по-висока от цената на подобни продукти от друг материал, но е съобразена с качеството на стоките.

Лен

Ленът е естествен, екологичен материал, който често се използва за шиене на спално бельо. Издръжливото и грубо платно не допринася за развитието на патогенна микрофлора и е естествен антисептик. Ленът бързо се набръчква, за да се изглади този единствен недостатък, към състава на тъканта се добавят някои синтетични влакна.

Източник: Онлайн магазин за спално бельо