Без категория

Какво трябва да се има предвид при избора на играчки?

detskite-igrachki Когато избирате детски играчки за вашето дете, обърнете внимание на следното:

  • Безопасно покритие. Боята не трябва да е токсична.
  • Безопасен дизайн: Играчките с малки части, остри ръбове или чупливи части обикновено не са безопасни за малки деца. Играчките, които лесно могат да се счупят и разпаднат, често причиняват нараняване на малко дете.
  • Безопасен размер: много малки играчки, които могат да се поглъщат (по -малки от камерата на бебето) или играчки с отделящи се части, не са подходящи за деца под 3 -годишна възраст.
  • Безопасен звук. Изберете играчки, които издават меки и музикални звуци, а не резки, силни или пронизителни звуци. Силните звуци могат да увредят слуха ви или просто да изплашат детето ви.
  • Хигиена. Играчките, които не могат да се измият бързо, се превръщат в място за размножаване на бактерии. Това е особено важно за деца под 3 години.

Подходяща ли е възрастта на играчката?

В процеса на игра (това е основната дейност) детето се развива и за всяка възраст има такъв вид дейност, с помощта на която детето преминава към нов етап на развитие. За деца от 1 до 3 години такава дейност е обективна, при която детето овладява различни действия с предмети, учи се да съпоставя формата, размера и разположението на отделните части.

Следователно бебетата от една до три години се нуждаят от максимум детски играчки за формиране на умения за обективна дейност и минимум за формиране на социалната и лична сфера. А в предучилищна възраст (от 3 до 6 години) ролевата игра се превръща във водеща дейност и трябва да има максимум играчки за формиране на социалната и лична сфера и творчество. Играчките за развитие на движенията на детето трябва винаги да присъстват.

Ако играчката не отговаря на възрастта и нуждите на бебето, тогава детето няма да може да използва играчката по предназначение, губи интерес към нея и следователно задачите за развитие не се решават.

Например, сложни технически играчки или умни дъски с фигурки и дрънкалки, движещи се по телени пътеки, може да подхождат на двегодишно малко дете, което иска да изпробва всякакви движения и звук.   Но все още не е в състояние да следва сложна траектория и докато се подготви достатъчно за това, играчката вече няма да изглежда интересна. Освен това се движат цветни пътеки и фигури, затова искам да разгледам и науча от какво се състои и как работи, така че не е изненадващо защо двегодишно дете наруши толкова сложна техника.