Без категория

Какво трябва да знаете за предсрочното изплащане на дълга?

predsrochno-pogasiavane-na-zaemПредсрочното изплащане на заема се състои в изплащането на всички средства в рамките на едно споразумение. Съгласно действащото законодателство, кредитополучателят има право да закрие дълга след първия месец, ако такова условие е предвидено в споразумението. Привилегията се прилага само за потребителски заеми и не се отнася за заеми за бизнес.

След извършване на плащането клиентът трябва да вземе извлечение от банката, където е посочено, че дължимата сума е възстановена изцяло и няма претенции. В случай на спорни ситуации този документ е гаранция за изплащане на заема. След изплащане на заема е необходимо да се провери дали тежестите върху ипотекирания недвижим имот са премахнати.

Колкото по-рано започнете да изплащате дълга по задължението към банката, толкова по-големи ще бъдат спестяванията. За да разберете колко пари се използват за плащане на лихви и основния заем, трябва да се запознаете с графика на плащанията, който клиентът получава в ръцете си заедно със споразумението или в мобилното приложение.

Когато затваряте дълга преди падежа, трябва да извършите следните действия:

Изпратете известие в безплатна форма до банката, посочвайки размера и срока на предсрочно погасяване. Това може да стане по време на лично посещение в офиса или дистанционно, ако кредитната институция предоставя такава възможност.

Изберете вида на погасяването – с намаляване на размера на плащането или срока на кредита. Когато плащате пълния размер на дълга, първо проверете сумата му при мениджъра на банката.

Депозирайте пари по сметката. Препоръчително е да погасите кредита предсрочно в цифрите, които банката е определила за всеки клиент.

Служителят на финансовата институция трябва да преизчисли заема в рамките на 5 работни дни. Резултатите се съобщават на клиента чрез SMS, телефон или имейл.

За да не се начисляват глоби в банката при закриване на заем, е необходимо внимателно да се проучи споразумението за сътрудничество. Трябва внимателно да проверите условията за предсрочно изплащане на заема, които се установяват от всяка финансова институция.

Източник: Credit Consult