здраве

Aлайнерите: Вие питате, ние отговаряме!

АлайнерПодобно на традиционните брекети, прозрачните алайнери са проектирани да преместват зъбите малко по малко. Подравнителите са пластмасови копия на вашите зъби. Носенето им оказва лек натиск върху зъбите, като ги размества съвсем леко. Прозрачните алайнери са едно от многото технологични постижения, които направиха ортодонтското лечение по-малко забележимо, и един от многото „уреди“, които ортодонтите използват за преместване на зъбите и подравняване на челюстите, за да създадат здрава и красива усмивка.

-Как работят алайнерите?

Те се изработват по поръчка за всеки човек и са проектирани да преместват зъбите в желаната посока много бавно. Това се постига чрез цифрово заснемане на отпечатъци и обработка на информацията със специализиран софтуер, при което се изчисляват бъдещите прогнози за по-добри резултати и по-прави зъби, след което фрезовата машина автоматично изработва по поръчка комплекта чинии за вас. Средно човек се нуждае от около 25-40 комплекта за пълно подравняване.

Прозрачните брекети имат едно предимство, а именно, че са много плътно прилепнали, което за определен период от време се превръща практически в част от тялото и следователно не причинява проблеми с говора. Няма ограничения за ядене и пиене на храни, тъй като ги сваляте преди всяко хранене.

-Може ли всеки да си направи корекции на зъбите с прозрачни шини?

Невидимите брекети са идеалното ортодонтско лечение за хора от всички възрасти. Те са дискретни, безпроблемни и много ефективни. При децата обаче спазването им е по-взискателно. Родителите, които обмислят поставянето на алайнери за своите деца, трябва да се консултират с ортодонт и да се уверят, че детето е идеален кандидат за поставяне на алайнери.

-Колко време е необходимо за възстановяване?

Алайнерите за зъби са безпроблемни и обещават много по-бързи резултати от традиционните брекети. Свикването с алайнерите е лесно, а времето за възстановяване също е по-кратко. Но в някои случаи то може да варира в зависимост от нуждите от изправяне на зъбите и цялостното съответствие на пациента. В идеалния случай времето за възстановяване при използване на алайнери е между 13 и 15 месеца.

-Резултатите трайни ли са?

Резултатите са постоянни само ако пациентите практикуват правилна последваща грижа. Съществува естествена тенденция зъбите да се възстановяват след свалянето на подравнителите. В идеалния случай се използват фиксатори, за да се избегне всякаква вероятност за рецидив. Пациентите могат да изберат фиксирани или подвижни фиксатори, за да гарантират, че резултатите са постоянни.

-Има ли странични ефекти от лечението?

Не, няма странични ефекти. Алайнерите са едно от най-безопасните ортодонтски лечения. Освен това зъболекарят ще предложи алайнери само след правилна оценка на текущото състояние на вашата усмивка. Вероятността от дразнене и дискомфорт е изключително малка и повечето пациенти свикват с алайнерите в рамките на 2-3 седмици.

-Каква е цената на лечението с алайнери?

Невидимите брекети са по-скъпи от традиционните брекети. Освен това цената на алайнерите варира в зависимост от нуждите на пациента за възстановяване на усмивката. Въпреки това, като се има предвид ефективността му за постигане на перфектна усмивка, лечението си заслужава всички разходи.