Полезно

Успешна покупка на фризьорска количка и мивка – на какво трябва да обърнете внимание?

shampoo for hair, beauty salon, hair washДва от най-важните елементи на фризьорското оборудване са работната количка и мивката. Те се използват почти ежедневно в практиката на фризьорските салони, което изисква да им се обърне специално внимание и да се направи отличен избор. Фризьорите с дълга практика вече знаят кое в тези двата компонента е добро и кое не. Следващите редове са преназначени за начинаещите, на които предстои да отворят свой собствен салон.

Количката – важни характеристики

Фризьорката количка се категоризира като допълнителен елемент на оборудването, но нейното присъствие в салона е практически задължително. Благодарение на нея, необходимите за всяка операция инструменти и консумативи са винаги под ръка. За да бъде количката в хармония с интериора и подходяща за всички манипулации, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

  • Материал на производство. Фризьорските колички могат да бъдат стоманени, пластмасови, стъклени и дървени;
  • Окомплектовка – различен брой рафтове, дръжки, стойки за фризьорско оборудване – сешоар;
  • Размери, общ капацитет на отделенията (чекмеджета) и размер на самата количка;
  • Надеждност на рамката – особено важно, ако количката ще се използва за съхранение на голямо количество пособия и продукти;
  • Възможност за транспортиране на инвентара – наличие на колела и тяхното качество.

Най-популярен вариант за фризьорски салони са количките с метална рамка. Те са в състояние да издържат на големи натоварвания, така че върху тях могат да се поставят всички инструменти. Важен елемент при избора са крепежните елементи, колелата и страните – плътни или отворени.

Количките се различават като дизайн спрямо вида на процедурите, за които са предназначени. Моделите за подстригване обикновено се затварят с врата, за да се предпазят ножиците и другите инструменти от замърсяване. Моделите, подходящи за боядисване, са оборудвани главно с чекмеджета, в които се съхраняват четки и други инструменти за боядисване. За малките салони за красота фризьорските колички от отворен тип са чудесни.

Фризьорската мивка – как да изберете подходящия модел?

На първо място както винаги е изборът на дизайн – голям модел или по-компактна опция. Материалите, от които се изработват мивките за фризьорски салони биват: пластмаса, акрил и керамика. Пластмасовите мивки са бюджетен вариант с отлични характеристики. За изработка се използва специален вид пластмаса, който е надежден, лесен за поддържане и удароустойчив.

Акрилната мивка има по-стилна и луксозна визия – цената ѝ е обикновено по-висока от тази на пластмасовите модели. Мивките от акрил се различават от другите модели по разнообразните си форми, но изискват специални грижи. Могат да се почистват само със специални препарати.

Продуктите от керамика са сред най-популярните видове. Идеално се вписват във всеки интериор и в същото време са удобни за почистване. Трябва обаче да се отбележи, че с течение на времето, ако мивката е лошо измита, по стените ѝ може да се появят жълти ръждиви следи.

Колоната, върху която е поставена мивката също е от значение. Като материал, колоните биват: пластмасови, метални, дървени с декоративно покритие и от фибростъкло/стъклопласт. Всеки материал има предимства и недостатъци. Най-малко минуси има фибростъклото, което не е податливо към появата на ръжда, лесно се монтира и също така може да бъде пребоядисано по всяко време в цвета, който предпочитате.

Наличието или липсата на стол към мивката е важен въпрос. Измивните колони, оборудвани с удобно кресло са стилен вариант, но по-скъп от своите аналози. При малък бюджет и оскъдно пространство е уместно да използвате малко измивно съоръжение с подвижен стол. Не забравяйте да разгледате каталога на Alison.bg, ако си търсите фризьорска мивка или работна количка.