Без категория

Колко време отнема обработката на заявленията за кредит?

odobrenie-za-zaemВремето банката да разгледа заявление за заем зависи от няколко фактора:

  • поискана сума за заем. Очевидно проверката на клиента при издаване на ипотека ще се извършва много по-задълбочено и по-дълго, отколкото при кандидатстване за потребителски заем, например за закупуване на телефон;
  • параметри на кредитната история. Наличието на положителна история на взаимоотношенията с банки значително опростява процедурата за проверка и одобряване на транзакция;
  • наличност на заеми в тази банка. Ако кредитополучателят вече е клиент на тази финансова институция, процесът на одобрение за тяхното кандидатстване може да отнеме само няколко минути.

 

Като се вземат предвид горните фактори, става ясно защо банките разглеждат някои заявления в рамките на 5-10 минути, докато отнема 2-3 работни дни, за да вземе решение по други искания, а понякога и повече от седмица.

Доста често, за да увеличи шанса за теглене на заем, клиентът подава няколко онлайн заявления до различни банки наведнъж. Съществуващите днес услуги правят възможно извършването на тази операция без никакви проблеми, което прави вероятността за одобрение на заема много по-висока.

В повечето случаи банката прилага добре разработени и формални критерии, които се определят от всяка кредитна институция поотделно. Процесът на разглеждане на заявлението на клиента обаче се основава на приблизително същите принципи, което ни позволява да формулираме няколко правила, за да увеличим вероятността да бъде одобрена транзакция.

От една страна, критериите, които влияят върху вземането на решения на банката, са доста прозрачни и добре известни. Не винаги обаче е възможно да се отговори на изискванията на финансова институция. Логична последица от това е сериозната вероятност за отказ за издаване на заем, процентът от който се е увеличил напоследък, което е свързано с известно затягане на условията на кредита.

Сроковете в различните институции може да се различават, но е по-добре да се ръководите повече от условията по самия кредит, когато решавате от къде да получите своя заем.

Източник: http://sofiacash.com/