Без категория

Какво ще попречи на измамниците да вземат заем на ваше име или да отнемат недвижими имоти

izmamnici-na-nedvijimi-imotiИзмамниците често използват електронни подписи, за да издадат заем на чуждо име или да сменят собственика на недвижим имот без негово знание. Новият закон ще защити собственика от изземването на недвижим имот, но за да не се налага да изплаща незаконно издаден заем, ще е необходимо да се спазват правилата за „цифрова хигиена“.

Какво е цифров подпис?

Електронният цифров подпис (EDS) е средство за идентифициране на лице, използващо софтуерен продукт. Има няколко вида.

Обикновената EDS често се използва в ежедневието. Това е еднократен код от букви, цифри или комбинация от двете. Такава EDS е необходима, например, при потвърждаване на плащане от банкова карта: за да завършите успешно транзакция, трябва да въведете код, който отива към телефонния номер, свързан с банковата карта. Друг пример за използване на проста EDS е въвеждането на ПИН код за безкасови плащания в магазин.

Имаме нужда от подсилен неквалифициран EDS, например, когато използваме определен портал. Подписът тук е познато потребителско име и парола, които трябва да бъдат свързани с вашия акаунт и самоличност, като се появят в центъра за сертифициране.

Подобрената квалифицирана EDS е програмен код, който е обвързан с подписан електронен документ. Използването му изисква регистрация в сертифициращия център на токен (флаш карти с код за подпис) и инсталиране на специални крипто програми. Нотариусите, съдиите, държавните служители, арбитражните ръководители, директори и счетоводители не могат да се справят без такава EDS.

Често микрофинансиращите организации и банки предоставят на клиентите възможност да сключат договор за заем, използвайки EDS. За да направите това, просто отидете в личния си акаунт, щракнете върху бутона за издаване на заем и въведете кода, който е дошъл на вашия мобилен телефон.

Случва се измамниците сами да създават личен акаунт, използвайки незаконно получени лични данни на човек. Много онлайн лихвари също имат процедура за проверка с помощта на страница в социалните мрежи – в такива случаи тази страница преди това е била хакната.

Източник: https://tvoiacredit.eu/