Без категория

Потребителски кредит – изгоден или не, кои са най-разпространените видове потребителски заеми

Потребителският кредит е най-често срещаният от всички видове заеми, които се отпускат на граждани за разнообразни цели – например, закупуване на нови домакински уреди, ваканционно пътуване и други. Такъв заем може да се получи под различни форми:

Кредитен лимит по банкова карта

Това е една много често срещаната форма на потребителски заеми. В този случай можете да ползвате лимита колкото пъти искате, да харчите пари за малки и големи покупки, за които не е необходимо да информирате банката кредитор. Освен това използването на картата е много удобно и няма нужда да посещавате финансова институция, за да увеличите кредитния  си лимит. Всичко това може да се направи дистанционно чрез телефонно обаждане или интернет банкиране. По същия начин можете да получите информация за извършените транзакции, извлечения по сметки, да промените ПИН кода и много други.

 

Покупка на стоки с разсрочено плащане

Тази форма на потребителски кредит се осъществява при големи и малки покупки в различни търговски вериги и магазини. Най-често в магазини за мебели, домакински уреди, автомобили и други. Получаването на потребителски заем се извършва на място. Сключва се споразумение с банков мениджър, избират се условия на кредит, обсъжда се лихвеният процент.

 

Предоставяне на банков заем

Напоследък, поради кризата и развитието на кредити с кредитни карти и разсрочени покупки, този тип стана по-рядко предпочитан, но все още има своята целева аудитория и е търсен финансов продукт. Получаването на потребителски заем в брой стана по-трудно през 2020 г., тъй като банките затегнаха изискванията си за кредитополучателите. Освен това лихвените проценти за тази форма на заем обикновено са по-високи от тези за покупки на разсрочено плащане. Заемът в брой обаче е много популярен сред юридическите лица. Предприемачите често теглят паричен заем, за да попълнят оборотния си капитал.

Потребителските заеми са удобни и позволяват на населението да купува стоки и услуги без дълго чакане. Не трябва обаче да третирате този вид кредитиране като единственото правилно решение на финансовите си проблеми.