Полезно

10 интересни факта за дървениците

damska-moda.info - 10 интересни факта за дървеницитеНищо чудно, че насекомите дървеници са си спечелили лошо име. Причините за това са много: болезнени ухапвания, свръхестествена жизненост, способността да се толерират патогени на ужасни заболявания. Междувременно зоолозите наричат ​​дървениците феноменални животни.

Към днешна дата са открити 40 000 вида дървеници. На планетата ни съществуват около 800 вида от най-разпространените. Повече от хората се дразнят от дървениците. Какво още не знаем за тях, каним ви да се запознаете с някои интересни факти за тези вредни, но невероятни насекоми.

Древните египтяни вярвали, че ухапването от дървеница е лек срещу змийска отрова. За съжаление, произходът на тази заблуда не е достигнал до нас. Сама по себе си дървеницата не причинява болести, но е носител на организми, които причиняват коремен тиф, хепатит В, едра шарка.

Дървениците са малки животни. Само свръхчувствителен човек е в състояние да усети, че някой пълзи по него. Може да забележите дървеници в дома си, като погледнете кафявите петна по чаршафите. Те се образуват, когато спящ човек, мятайки се и обръщайки, смачква добре нахранените буболечки.

Размерът на яйцето на дървеници е приблизително колкото ухото на иглата, а възрастната буболечка е много по-малка от оризовото зърно.

След ядене дървеницата сменя цвета си – става червена от пиенето на кръв.

Не се заблуждавайте, че дървениците се хранят изключително с човешка кръв. Кръвта на прилепи и други топлокръвни животни е идеална за тях.

След обилен „обяд“ младата буболечка нимфа може да „гладува“ до 4 дни. Възрастната може да живее без храна до 550 дни.

В рамките на 2-3 месеца колония от дървеници може да снесе до 10 хиляди яйца. Има 500 яйца на дървеници.

Жизненият цикъл на тези животни се състои от 3 етапа: яйце, нимфа, възрастна. Проблемът с унищожаването на дървеници е способността на яйцата да оцелеят в продължение на 2 седмици, след интензивна дезинфекция.

Дървениците се размножават, чрез травматично осеменяване. Мъжкият буквално пробива женската, поставяйки бъдещата „буболечка“ в женския берлески орган, където се извършва по-нататъшното развитие на яйцата. Двойка дървеници могат да се размножават до 5 пъти в живота, но снасянето на яйца е възможно само след чифтосване.

Най-често дървениците живеят под матраци и килими. Така, най-лесният начин да се отървете от тях е пръскане срещу дървеници. Такова трябва да се извършва от професионална фирма. Такива може да откриете сред са екипите на preventa.bg.