Полезно

От къде идва връзката между сребърната лъжичка и синята кръв?

srebarna-lajichkaУ нас, под въздействие на традициите в други западни страни, се настани трайно тенденцията да се подарява сребърна лъжичка на бебе, било за кръщене, било по друг повод. Изразът „роден със сребърна лъжица в устата” е добре познат по целия свят и използван по адрес на хората със знатно потекло. Дали от там идва обаче връзката между сребърния прибор и фразата „синя кръв”, предстои да разберем.

Какво означава всъщност терминът „синя кръв”?

Противно на всеобщото схващане, фразата „синя кръв” в исторически план се отнася за хора с добро здраве, а не за аристократи с добро благосъстояние. Връзката със сребърните прибори и съдове обаче тук е налице. Богатите аристократични фамилии са използвали сребърна посуда, която, благодарение на антимикробните свойства на среброто, ги е предпазвала от болести и зарази, покосявали обикновените бедни хора.

И понеже в сребърните сплави, използвани за направата на прибори и посуда е имало високо съдържание на олово, кожата на някои ставала синя. Това довело до масовото използване на израза „синя кръв” по адрес на заможните и кралските особи. Макар изразът да е все още актуален в човешката лексика, проблемите, водещи до дисколорация при използване на сребърни лъжици, чаши и подноси, са напълно елиминирани.

Защо сребърната лъжица е перфектният подарък за бебе?

В нашата страна е особено актуална модата на бебета да се подаряват сребърни лъжички, чиято визия наподобява повече украшение, отколкото прибор за хранене. Идеята зад това действие е с подаръка детето да се ориса да бъде богато, но истинският смисъл на жеста е да се пожелае преди всичко здраве. За съжаление малка част от подаряващите такъв сувенир го съзнават.

Специализираните магазини за бебешки подаръци, както и някои утвърдени бижутерски фирми, каквато е Бижутерия Паладиум, предлагат истинско разнообразие от сребърни лъжици специално като подарък за бебешко кръщене. Идеята да поднесеш именно такъв дар на едно крехко същество е наистина прекрасна, и нека разгледаме защо.

Среброто е нетоксичен метал, дори след поглъщане на частици от него. Нещо повече – то има силно изявени антимикробни и противовъзпалителни свойства. В Древна Гърция, Рим, Финикия и Македония сребро се използва за лечение на инфекции и за предотвратяване на разваляне на храни и напитки.

През 400 г. пр. н. е. Хипократ (известен като „бащата на медицината“) предписва, фин сребърен прах за лечение на стомашни язви. През 69 г. пр. н. е. тогавашната римска фармакопея заявява, че среброто има лечебни свойства, използвано като съставка в компреси, показвайки изключителна ефективност при затваряне на рани.

В Близкия Изток благородният метал е използван за пречистване на кръвта, а мореплавателите са слагали сребърна монета в млякото, за да предотвратят развалянето му. По същия начин войските на Александър македонски са използвали сребърни накити, за да пречистят водата, извадена от реки и потоци.

В случай че решите да закупите красива сребърна лъжичка за бебе по какъвто и да е повод, обезателно информирайте родителите, че това не е просто сувенир, а практична вещ, която трябва да използват при хранене на детето – красотата на прибора е просто бонус. Пластмасовите приспособления за хранене на малки деца, дори и напълно безопасни, както уверяват производителите, не притежават полезните за здравето качества, които има аристократичният сребърен прибор.