Мода

ПИЕР КАРДЕН – НАРИЦАТЕЛНОТО ИМЕ НА МЪЖКИЯ КОСТЮМ

Пиер Карден - нарицателното име на мъжкия костюмНаскоро си отиде легендата в модата, човекът, определил цели епохи в този бранш – Пиер Карден. Всички знаем за елегентните мъжки костюми и главно свързваме името му с тях, но далеч не е само това, което именитият дизайнер е създал и постановил.

 

Ранни години

Роден на 02.07.1922 г. в Италия от родители французи, дизайнерът първоначално е кръстен Пиетро Кардини. След няколко години семейството му се премества във Франция. Младежът за кратко учи архитектура, преди да се присъедини към къщата на Пакин през 1945 г. Периодът му там дава възможност да работи с Кристиан Берар и Жан Кокто по филма от 1946 г. „Красавицата и Звярът“, за който създава кадифения костюм за Звяра, изигран от Жан Маре. Карден работи и под егидата на Кристиан Диор от 1946 г., докато се установява самостоятелно през 1950 г.

 

Усъвършенствал своите превъзходни шивашки умения, Пиер Карден прави собствен бизнес. От самото начало се е изявил като новатор и бунтар. „За мен платът е почти вторичен. Аз вярвам първо във формата, архитектурата, геометрия на роклята“, е казвал той. Неговите експерименти с тъкани обхващат геометрична абстракция, без да се губи от погледа човешката фигура. Способността на Карден да извайва плат с архитектурна чувствителност се превръща в негова запазена марка. Създавайки дрехи с безупречно майсторство, Карден притежава уменията и представата, за да превърне мечтите си в реалност, която е носима дреха.

 

Мъжкото облекло Cardin

Модният дизайн за мъже на Карден узрява през 50-те години на миналия век. Той деконструира традиционния бизнес костюм, извайва яки, маншети и ревери, създавайки един от най-завладяващите образи в началото на 60-те години. Този външен вид стана незабавно известен, когато облече и Бийтълс във версията си на подходящи костюми без яка.

 

Дизайнерът е вдъхновен от пътуванията си – след като е видял традиционното яке с висока яка в Индия и Пакистан, той променя формата му в друго популярно нововъведение в мъжката мода от 60-те години, т. нар. яке Nehru. Карден допълнително“нарушава“ обичайните костюми за мъже, като добавя шал на врата вместо вратовръзка. Но той все пак остава способен да проектира мъжки дрехи в класическата им традиционност, като костюмите, носени от героя Джон Стийд в британския телевизионен сериал „Отмъстителите“.

 

Космическа ера и унисекс стиловете

 

Напредъкът в производството на тъкани и технологиите през 60-те години съвпадат с широко увлечение по космоса. Космическата ера или колекцията Cosmocorps на Карден от 1964 г. показва неговата рационализирана дреха както за мъже, така и за жени. Това облекло, наподобяващо униформи, включва винил и метал в комбинация с вълнен плат. За разлика от други модни дизайнери минималисти, Карден не рекламира панталони за жени. Често използваше чорапи с монотонен цвят или бели чорапогащи с шарки, за да направи комплимент на своите минирокли. „Дългият лонгет“, наречен максидрес, беше отговорът на Карден от 1970 г. на минипола. През 1971 г. дизайнерът постига споразумение с германска фирма да използва нейната еластична тъкан, заявявайки, че „еластичните тъкани ще революционизират модата“. Следвайки репутацията си на създател на тенденции, той показа бели памучни тениски, съчетани с модни рокли на подиума през 1974 г., и представи буфан ръкавите през 1979 г.