МодауслугиШопинг

Избор на класически мъжки костюм

Класически костюм трябва да има в гардероба на всеки мъж. Дори и да сте привърженик на спортния стил или ежедневния дрес код, в гардероба ви със сигурност трябва да има няколко официални опции.

Днес ще говоря за това как да изберете мъжки костюм и как да го носите правилно. Да, не се изненадвайте! Освен да притежавате, трябва да умеете и да съчетавате нещата си. Посетете и сайт www.brutale.bg.

Дрехите създават вашия образ и ви представят, а това, от своя страна трябва да съответства на външния ви вид. Само така ще може да се „представяте“ подобаващо на всеки повод.

Класически мъжки костюм

Класически мъжки костюм не е само вашият стил, а и вашият статус. Ето защо, ако искате хората да мислят добре за вас и да ви гледат с уважение, прочетете всички наши съвети и създайте почитан образ.

И така, класически мъжки костюм е комплект, който се състои от сако и панталон, изработени в същия стил и от една и съща материя. Комплектът на класически костюм включва още жилетка, риза, папийонка или вратовръзка, колан и различни допълнителни елементи. Днес ще се спрем на основните две – сако и панталон.

Класически костюм се носи за официални или специални събития, преговори, офис работа. В ежедневието може да носите костюм за излизане – на театър, на концерт, в музей и т.н. За различни поводи, трябва да имате различни костюми в гардероба си.

Основните моменти и критериите за подбор

Блейзер

Стандартният класически модел сако е еднореден. Броят на копчета, може да варира от един до четири. В класическата версия има две или три. Не забравяйте, че на сако с един ред копчета, не трябва да се закопчават всички копчета. Оставете последното откопчано.

Два реда закопчаване на блейзъри

Тези модели се състоят от два вертикални реда копчета. Може да има от два до шест реда. В този случай, трябва да закопчаете всички копчета. В днешно време много хора обичат да носят подобни модели блейзери на работа или на бизнес среща, но тази опция не се счита за класическа. Ето защо, ако отидете на събитие или преговори, където трябва да се спазва строг дрес-код, подобно сако ще е неподходящо. Обърнете внимание и на това, че такова сако, не е подходящо за всеки тип фигура, тъй като по правило визуално леко изпълва мъжа. Затова се препоръчва само на хора със средна физическа или слаба фигура.

Реверите на сакото трябва да са с ширина 7-9 см. Има и (но са изключително редки) модели с размер 12 см. Не забравяйте, че твърде широките ревери, визуално карат мъжа да изглежда дебел. Затова изберете опцията 7-9 см.

Как да изберем сако

Естествено, основният критерий е „костюмът да пасва!“. Най-просто казано, изберете сако, което отговаря на вашия размер. Когато пробвате такова, уверете се, че ви е удобно да го носите. Закопчайте всички копчета. Сакото трябва да седи свободно по гърдите и да не притиска никъде.

Вижте как, то приляга в областта на подмишниците. Не трябва да „стиска“ в тази област, но и не трябва да виси. Вдигнете ръцете си нагоре и вижте, дали ръкавите са стегнати. Вижте също, дали те са широки. Днес има много спорове, относно дължината на ръкава. Класическата английска дължина е тази, когато ръкавът леко покрива дланта. Сега модата диктува различни правила – ризата трябва да достигне тази дължина, а ръкавите на сакото да са малко по-високи, с около 2-3 см .

Към тези мерки преценете и раменете. Естествено, не трябва да има изкривявания. Линията на раменете трябва да е права. И самите рамене не трябва да са твърде широки или, обратно, тесни.

Гърбът на сакото може да има прорези в долната част. Те позволяват на притежателят му да е по-подвижен и да може да изважда неща от джобовете на панталона си. В класическия костюм има два джоба отстрани или само един в средата. Има опции и без джобове. Най-удобният и практичен модел е с два слота. Тази опция създава най-малко гънки и бръчки по сакото.

Дължина на сакото

Класическата идеална дължина е когато сакото покрива дупето. Не всички мъже имат еднаква височина. Следователно може да има различни размери костюми. Например за висок мъж сакото да е малко по-дълго, тогава тялото му ще изглежда пропорционално. Също така за хората с висок ръст е добре да носят сако с дълбока кройка в областта на гръдния кош. Така визуално ще изглежда по-ефектно. За мъжете с нисък ръст (под 170 см) е по-добре деколтето на сакото да не е по-ниско от слънчевия сплит. Може също да изберат елече под сакото, това коригира изображението. Мъжете със среден ръст могат да си позволят всяко сако.

Панталони

Панталонът се предлага с и без ръб отпред. Първият вариант е класически. И не толкова отдавна се смяташе, че панталоните трябва да са само панталони. Сега, модата диктува други правила и позволява да се предпочитат панталони без ръбове. Тук изборът е ваш.

Панталонът с ръбове затруднява фигурата и визуално добавя няколко излишни килограма. Те могат визуално да съкратят краката. За стройни и ниски мъже панталон без ръб са добър избор.

Сега нека поговорим за ширината. Правилно прилегналите панталони не трябва да бъдат нито тесни, нито широки. Те трябва да се стесняват от бедрото до глезена. Забележете как панталоните пасват на ханша. Джобовете не трябва да стърчат, а по-скоро да прилепват плътно към тялото. Разбира се, ще носите класически панталон с колан. Но панталоните трябва да седят удобно по тялото, дори и без колан.

Панталони

Ако е лесно да се вземе решение за ширината, тогава дължината може да предизвика редица трудности. Панталоните с нормална дължина завършват в петата на обувката. Твърде много гънки отпред е крайно нежелателно. За да определите дали дължината на панталона е подходяща за вашия ръст, поставете крака си напред на разстоянието от обичайната ви крачка. Ако под панталона се вижда чорап, панталонът е къс.

В класическите панталони винаги има едва забележими вертикални гънки, отпред. Те трябва да са идеално равни и загладени.

И така, нека да обобщя накратко

Класически мъжки костюм – сако с един ред от две или три копчета (най-долното, от които не е необходимо да се закопчава) и с две цепки отзад; За панталони, това са тези с перфектно изгладени ръбове или без тях.

Идеалните цветове за мъжки костюми носени на официални срещи са черно, синьо, сиво и кафяво. Практичните нюанси за уикенда са светлокафяви, бежови, светли. В наши дни актуални са най-прилепналите и стеснени версии на мъжки костюми. И също така класически външен вид е невъзможен, без правилно подбрана риза, колан, вратовръзка или папионка.