Без категорияПолезно

Търсене на работа по време на пандемична обстановка

nameri-rabotaХората на спират да търсят работа без значение от икономическата ситуация в страната. От няколко месеца насам обаче, светът живее в пандемична обстановка и това се отрази върху търсенето и предлагането на работа в световен мащаб. Нека да видим какво се случва в тази ситуация.

Трудни времена са на пазара на труда, тъй като фирмите съкращават персонал или замразяват набирането на нови хора, за да намалят разходите си. В много страни по света бяха отбелязани най-големи спадове на заетостта от времето на световната финансова криза през 2008 г. Заплашени от безработица са както индивидуално личности, които са имали стабилна и надеждна работа, така и много семейства.

Статистиката показва, че след месец март от началото на пандемията, в световен мащаб обявите за работа са спаднали стремглаво надолу и само два месеца след пандемичната обстановка от 100 реклами преди година, се е достигнало до 35 такива. Малко по-късно през лятото имаме увеличаване до 50 реклами за работа, ситуацията, която стои стабилно и сега, но с идването на есента не се знае какво може да стане. На годишна база, предлагането е спаднало наполовина.

Всяка страна засегната малко или много от пандемията има своя социална политика за справяне с кризата, в която влиза и насърчаването на инициативи за намиране на нова работа. Сега може да е подходящ момент хората да се присъединят към публичния сектор, инициативи свързани със схеми за преквалификация, такива помагащи на хората да се преместят в да работят в социалната сфера, преподаването и здравеопазването.

 Търсещите работа трябва да мислят„стратегически“ за целеви сектори, които изпитват недостиг на работа, както и тези, които нарастват като търсене. Например дистанционната работа се увеличи неимоверно много. Проблемът е, че различните икономически реалности в различните страни не предполага обща печеливша стратегия за бързо намиране на работа. Така в общи линии хората на много места са оставени да се справят сами и разчитат на късмета си.

Източник: https://nameri-rabota.com/