Без категория

Изчистване на кредитна история

Централният кредитен регистър не е нищо повече от базата данни на финансовите институции, в която всеки кредитополучател или потенциален собственик на заем оставя своя отпечатък.

 

Какво точно има в базата данни на ЦКР?

Базата данни на ЦКР съхранява информация за вашите кредитни задължения – както текущи, така и погасени, информация за открити кредитни сметки и състоянието на вашия дълг. В допълнение, вашите лични данни са, разбира се, в базата данни на BIK.

 

Колко дълго се съхраняват данните?

Ако платите задълженията си навреме (или забавянето не е било по-дълго от 60 дни), информацията, свързана със заема, се обработва, докато не изтече. По-късно те се прехвърлят в статистическата база данни. Такива данни могат да бъдат споделени с банки, за да удостоверят вашата положителна кредитна история, ако дадете писменото си съгласие.

Ако обаче не сте погасили вноските по кредита навреме (по-точно – ако забавянето е по-дълго от 60 дни), данните ще се съхраняват в продължение на 5 години след изтичането на пасива (при условие че банката ви е информирала за обработката на данни след приключване на задължението без вашето съгласие).

Ето защо си струва да не подценявате въпроса и да не забравяте за навременното погасяване на заемите и най-вече, помислете внимателно за решението за вземане на заем .

 

Кой има достъп до вашите данни в ЦКР?

Банките и кредитните компании имат достъп до вашите данни в базата данни в ЦКР. Ако сте съгласни, вашите данни могат да бъдат разкрити и на компаниите за заем. Вие също имате право да получите достъп до тези данни (не повече от веднъж на шест месеца).

Кредитните компании не се интересуват от вашата кредитна история в ЦКР и не анализират финансовото ви състояние толкова подробно, колкото банките. Трябва да запомните, че те го правят, за да не ви вкарат в спиралата на дълга, от която ще ви е трудно да излезете. Те често отпускат пари назаем само въз основа на писменото ви извлечение от банковата ви сметка.