Шопинг

Как да се грижим за бижутата си?

Бижутата са едни от най-важните аксесоари, които всяка дама притежава. Причината за това е не само паричната им стойност, но също и факта, че те правят всяка визия завършена и по-красива. За да ги запазим за по-дълго е необходимо да полагаме специални грижи за тях. В тази статия сме подбрали няколко ценни съвета относно това как да съхранявате и почиствате Вашите бижута, за да изглеждат винаги добре. Вижте кои са те:

  1. Как да съхраняваме бижутата ?

Правилното съхранение на бижутата е ключово, за да ги запазите за по-дълго. Експертите от Silver.bg (https://www.facebook.com/www.silver.bg/) съветват да не ги оставяте на директна слънчева светлина, тъй като определени камъни са чувствителни към нея. Влагата също може да увреди бижутата ви, особено ако не са от благородни метали.  Затова съхранявайте ги на сухо и чисто място, така няма да се налага да ги почиствате твърде често.

Практичен съвет е, ако имате по-голяма колекция, да се сдобиете със специална кутия за бижута. Обикновено вътрешността й е направена от мек плат, който няма да ги надраска. В допълнение намалявате шанса те да се оплетат едно в друго или да ги загубите. Украшенията, които използвате ежедневно, може да отделите и да държите на стойка или в табличка на тоалетката си, за да ви бъдат винаги под ръка.

Още един практичен съвет, е когато излизате, винаги да поставите бижутата поседни. Много дами използват лак за коса, за да оформят прическата си и пръскат обилно количество парфюм, за да ухаят добре. Подобни продукти обаче полепват по бижутата, блясъкът им се губи и се налага да ги чистите често. Когато дойде време да се приготвите за лягане, свалете първо аксесоарите си, иначе рискувате някой от тях да се закачи за дрехите и да се скъса.

Когато пътувате, отново се старайте всяко бижу да е отделено, независимо дали сте взели кутия, или сте решили да ги съхранявате по друг начин. Иначе рискувате да се надраскат, оплетат или повредят. За да не хвърляте парите си на вятъра, постарайте се да ги съхранявате правилно.

  1. Как да почистваме бижутата?

Почистването на бижутата е също толкова важно, колкото правилното им съхранение. Ежедневното носене, изисква по-честа грижа,  за да бъдат Вашите аксесоари бляскави и красиви, сякаш току що сте ги закупили. Важно е да отбележим, че в зависимост от материала, от който са направени, различните бижута изискват различна поддръжка. Затова Ви съветваме да се информирате, преди да предприемете почистване в домашни условия, иначе рискувате да ги повредите. Ето как да почиствате различните бижута:

  • Бижута от сребро – те са едни от най-предпочитаните от дамите. Лесно се съчетават с различни тоалети и са винаги актуални. Най-популярния метод за почистване на сребро в домашни условия е със сода за хляб. Загрейте на котлона вода, в която добавете няколко лъжици сода за хляб. Поставете бижуто в съда и оставете да поседи няколко минути. След това го извадете, изплакнете го с чиста вода и го полирайте с мек плат. Това е много лесен и ефективен метод, който отнема само няколко минути. Друг възможен начин е като използвате паста за зъби.
  • Златни бижута – годежните пръстени или халки най-често са златни. Затова, когато идва ред за почистването им, може да използвате препарат за миене на съдове, разтворен в малко количество топла вода. Ако златното бижу няма камъни, потопете го изцяло в течността и оставете за кратко. След това използвайте мека четка за зъби, за да отстраните насъбралите се замърсявания.
  • Бижута с камъни – Ако бижуто има камък, трябва да бъдете много внимателни при почистване. Скъпоценните и полускъпоценните камъни лесно могат да бъдат повредени, затова в повече случаи е добре да използвате специален препарат за почистване на бижута. Уверете се, че той е подходящ за типа камък, с който е украсено бижуто. Ако не сте сигурни дали е подходящ, тогава най-добре се доверете на професионално почистване. Занесете украшенията, които искате да почистите, в бижутерски магазин, който предлага тази услуга. Така може да сте спокойни, че няма да навредите целостта и добрия вид на вашите ценни накити, а те ще изглеждат като нови всеки път.