Полезно

Плочки за баня имитация на паркет

komfortna-banyБезспорно една от най-силните тенденции в обзавеждането на банята с плочки е избора на модели, които имитират паркет. Съвсем логични са въпросите, защото това се случва и каква е разликата спрямо другите модели откъм естетика, цвят, усещане и т.н. В тази статия ще видим какво се крие в тази така завладяваща тенденция.

Първо, не може да се отрече, че това са плочки за баня, които са в пълен контраст с всичко общоприето, което се е използвало за пода в банята. Тоест така както паркетът и неговата особеност като материя създават едно приятно, уютно усещане когато е поставен в другите помещения от дома, то неговото прехвърляне като имитация в банята има същите чисто естетически цели.

Понеже паркетът е невъзможно да се пригоди в банята, то съвременните технологии – на първо място инкджет технологията – създават възможност за производство на плочки, чиято повърхност имитира повърхността на паркета като излъчване. При това самите плочки за баняможе да са в различни размери и просто самото им подреждане да създаде желания ефект, или самите плочки да директна имитация на размерите и формата на паркетните ламели.

Понеже споменахме за качеството на паркета да създава уютно и топло усещане, то нещата в банята изглеждат малко по-различно. Да, дървото като материя и като визуален контакт има тази способност, но цветовете в плочките за баня в такава имитация са доста различни от обичайния цвят на паркета в дома. Плочките за баня с ефект дърво са най-често в  бели, светли, студени сиви тонове, изцяло в духа на неутралните текстури използвани за цвят банята.

 Понеже самите плочки може да са гранитогрес или керамика изпечена специално за пода в банята, се получава един парадокс.  Повърхността им се чисти много по-лесно и така те запазват блясъка си много по-дълго за разлика от паркетните плочки в другите помещения.

В крайна сметка, съвременните технологии могат да направят най-различен краен резултат, като пресъздадат имитация на най-различна дървесина, а завършека също може да е с най-различни краски: светли неутрали, бадемов цвят, орехов цвят, всички  нюанси на сивото, по-тъмни текстури, кафяво, кафено и т.н. Неподражаемо красиви са моделите, в които има вариация в цветовите нюанси, досущ като при паркетните ламели.