здраве

Ключът към добрия сън

spalni-komplektiКлючът към дълбокият и здравословен сън е обект на анализи и изследвания на специалисти от различни сфери. В този пост ще се запознаете с три водещи съвета на експерти за това как да си осигурите добри условия за сън:

Тъмнината предразполага към здравословен сън

Тъмната стая е най-благоприятна за сън, тъй като светлината казва на тялото ви, че е време да се събудите. В затъмнена стая тялото ви освобождава хормон, наречен мелатонин, който отпуска тялото ви и ви помага да се отпуснете. Светлината подтиска мелатонина. Инвестирайте в лампа или друг източник на светлина, ако искате да почетете вечер в леглото. Синята светлина, също така, възпрепятства секрецията на мелатонин през нощта, така че е по-добре да изключите компютъра, мобилния телефон и т.н. Око уличните светлини или дори ранната утринна светлина ви събуждат, е добре да се снабдите с по-плътни завеси или щори.

Комфортно леко спално бельо, завивки и възглавници

Независимо дали става въпрос за спалното бельо, възглавницата или завивката, комфортът играе голяма роля за постигане на добър нощен сън. Трудно е да се постигне дълбок, спокоен сън със старо, неудобно спално бельо. Леглото с правилната опора, комфорт и пространство ще ви помогне да спите непробудно и удобно, да се движите по-малко по време на сън и е по-малко вероятно да се събудите, усещайки умора или болка. Уверете се, че използвате подходящи текстилни изделия. Ако не се чувствате удобно в леглото, сънят ви няма да бъде толкова дълбок.

Живейте природосъобразно

Потърсете начини да подобрите начина си на живот – малки промени могат да окажат огромно влияние върху качеството и количеството на съня ви. Старайте се да спазвате режима си за сън и подходяща диета. Ограничете консумацията на кофеин и алкохол и отделяйте време за упражнения. Твърде много алкохол, особено късно през нощта, може да попречи на съня ви. Алкохолът може да ви помогне да заспите първоначално, но ще прекъснете съня си по-късно през нощта. Тойви кара да се събуждате именно през най-важните часове на нощта, в които се появяват сънищата. Освен това ще се събудите дехидратирани и уморени!