здраве

Да се запознаем с далекогледството

Далекогледството, което е познато също като хиперметропия, е едно от най-често срещаните зрителни нарушения, което се изразява в трудно фокусиране на зрението върху близки обекти.

Какво причинява далекогледство?

Хиперопията се получава, когато светлината, която индуцира образа, се намира точно зад ретината, а не върху нея, както е правилно.

По този начин причинява размазаване на образите на близките обекти.

В някои случаи далекогледството е наследствено, но най-честите причини за него са:

  • Слабите ресничести мускули не могат да огънат лещата достатъчно, за да насочат светлината точно върху ретината.
  • Ограничено разстояние между очната леща и ретината поради къса очна ябълка.

В повечето случаи се установява, че късогледството и далекогледството произтичат от лошите навици, които пациентите обикновено развиват в ранна възраст.

Силното далекогледство може да доведе до допълнителни усложнения като мързеливо око и кривогледство.

Най-лесното средтсво за решаване на този проблем е предписването на лещи. Този метод обаче решава само симптомите, а не основната причина за далекогледството – слабите мускули на очите и лошата координация на очите.

Това също ще води до прекалена зависимост от очилата и зрението ви ще се влоши допълнително.

По-малко е известен факт е, че далекогледството, както и късогледството, могат да бъдат коригирани с ежедневни лесни упражнения за очите.

Очните упражнения са използвани за пръв път през 1920 г. от д-р Уилям Хейтс.

Той е установил, че стресът и умората в очите са основните причини за рефракционни грешки и въпреки дефекта, окото може да започне да функционира отново правилно.

Доброто зрение гарантирано се постига, когато нашите зрителни мускули, заедно с нервите и окото функционират в пълна хармония.

Лошите навици и липсата на тренираност на очите, причиняват отслабване на зрението, а отделните компоненти на окото ни забравят как да работят правилно помежду си.

Упражненията за очите отново научават окото ни как се отпусне правилно и как да укрепи мускулите на увреденото око.