seo оптимизация

SEO – важността на CTR за оптимизирането

SEO или популяризиране в мрежата! Какво е това? Безспорно е нужно в жестоката интернет конкуренция, но какви са целите и похватите на СЕО? В eXtremeSEO знаят отговорите на тези въпроси много добре, така че работата с тях е удоволствие с много ползи. Относно оптимизирането има много теории, практики, дори Black hat SEO. Целта винаги е една, по-добро класиране в търсачките, оттам повече потребители и ползи съответно. В следващите редове ще се съсредоточим в ролята на CTR-a за самата оптимизация и ще разгледаме как точно е възможно да повишим кликовете на уебсайта си?

SEO, CTR, оптимизация, ползи…

Буквално честотата на кликване, на вашия сайт е самият click through rate (CTR). За Гугъл този така да се каже измервателен инструмент е много важен за класирането на даден сайт. Нещата не са сложни – колкото, по-голямо е процентното количество на потребители кликнали на сайта ви в резултатите от търсачката, толкова рейтинга ви е по-висок. Примерно в търсачката сайта ви е видян, при 1000 показвания, но при тези 1000 показвания на него потребители са кликнали само 5 пъти. Тоест вашата честота на кликове е 5%. Много проучвания по въпроса за оптимизацията са доказали, че честотата на кликове е фактор в класирането на Гугъл! SEO взаимовръзките с кликовете са ясни – колкото по-висок CTR, толкова повече посетители на сайта. Друг е въпросът за степента на отпадане на потребителите по свързаност на информацията!!!

При SEO оптимизацията според eXtremeSEO.net, честотата на кликовете е тясно свързана с добрата оптимизация на Мета описанията, Тайтълите и адреса на страниците от сайта. Ако имаме отлична оптимизация на трите споменати компонента, значи и честотата на кликовете ни е добра. НО… Днес органичното търсене и трафика от него са значително по-минимални от преди години! Затова първата страница с резултати от търсене повече от половината е с реклами и е свързана с платения трафик. Така класирането ни доста пада, а това съответно влияя и на кликовете. Един вариант да се увеличи ефективността на честотата на кликове, освен споменатите оптимизирани данни, е понятието „структурирани данни“ или Rich snippets. Те често използват тагове подобни на schema.org и се маркират с формата JSON-LD предпочитан от Гугъл. Маркирането може да бъде на услуги, продукти, рецепти, събития, оферти, промоции, места, личности и прочие.

SEO специалистите силно препоръчват използването на структурирани данни, за по-добра честота на кликовете, въпреки че те не са доказан фактор за добро класиране! Те допринасят за по-добрата визуализация на сайта ви, съдържанието ви е по-добре разчетено от търсачката, но все пак трябва да се използват умерено, за да няма наказания! eXtremeSEO ви предлага уникални SEO решения, така че възползвайте се сега!