Без категория

Настройки на картинг машината

Шаси

23/05/11 - PIC RODDY SCOTT Extreme Karting in Larbert
23/05/11 – PIC RODDY SCOTT
Extreme Karting in Larbert

Ироничен е фактът, че шасито на един карт е трудно за настройване именно заради неговото просто устройство и липсата на много параметри, с които да работите. Съответно е важно как ще промените малкото, което можете да променяте по карта. Ако преди сте се състезавали с автомобили, много от регулировките ще ви се струват обратни на логиката.  

Когато става въпрос за настройване на състезателен карт /то и с всичко останало е така/ има само едно правило, което никога не се нарушава. А то е, че всички правила на тема настройване могат и ще бъдат прекрачвани. Представете си, че имате даден проблем с управлението на машината. Знаете някакви установени практики, които би следвало да работят. И тъкмо тогава се оказва, че решението е точно обратното на това, което досега сте считали за правилно.

Най-важното за вас е да научите как и защо всяка настройка би променила поведението на карта. Това знание ще ви помогне да използвате въпросните промени спрямо всяка конкретна ситуация.

С правилните настройки е възможно сериозно да си увеличите скоростта в завоите. Става въпрос за идеален баланс между предницата и задницата, твърдостта на шасито, налягането на гумите. Все пак рядко се случва да можете да настроите машината да се държи перфектно във всеки завои – налага се да се правят компромиси. Така че е важно да се научите и вие да адаптирате пилотирането си спрямо поведението на карта.

Да кажем, че вече сте дефинирали как се държи карта и знаете какво искате да подобрите в това отношение. Тогава идва момента за настройка на шасито. Основната философия на тема шаси се свежда до това какво количество натиск се пренася от вътрешните към външните гуми, както и балансът на предницата и задницата. Още по-просто казано, ще определите дали искате повече сцепление на задницата, или на предницата.

Припомнете си, че картовете имат непрекъсната задна ос и основният начин за завиване се случва чрез разтоварване на вътрешната задна гума. Затова промяната на недозавиването или презавиването често се свежда до промяна на степента на натоварване на тази гума в завой.

Съществуват различни „инструменти”, с които можете да накарате карта да се държи както вие желаете. Но тъй като това е книга за пилотиране, няма да влизаме в подробности кое, кога и къде се използва. Все пак на тема настройки може да се напише повече от една отделна книга. Накратко други варианти за реглаж по шасито са добавяне, или махане на ролбари с различна твърдост, промяна на кембър ъгъла и т.н.

Ето основните правила, по които се променя поведението на един карт:

  • За увеличение на сцеплението на задницата /или намаляване на презавиването/, увеличете натиска към външна задна гума.
  • За увеличение на сцеплението в предната ос /или намаляване на недозавиването/, разтоварете вътрешна задна гума в завоя.

На мокро е от особено значение да няма много натиск върху вътрешната задна гума. Често срещани настройки при дъжд са:

  • Повдигане на седалката нагоре и напред.
  • „Разкрачване” на предните колела навън.
  • Разширяване на предната ос колкото е възможно повече.
  • Събиране на задната ос.

Най-много се работи с налягането на гумите. Използвайте един и същи висококачествен манометър всеки път, когато мерите налягане. Представете си какво объркване ще настане, ако използвате два различни манометъра, които показват различни стойности.

Имайте предвид, че тези правила са твърде общи, и ще трябва да тренирате и тествате, за да видите кое работи за вас и машината ви.

Източник: http://voinishki.com/

.