Полезно

Колегиалността е важна – Надежда Белелиева

Дамски дрехи, обувки и чанти

Моята професия е адвокатската. Името ми е Надежда Белелиева и съм доволна от развитието на кариерата си. Имах щастието да завърша тази не лека професия, но най-много съм доволна от късмета, че имах шанса да се обуча добре и да я практикувам почти веднага от момента на дипломиране.
Да завърши право, като специалност може всеки с малко повече мозък в главата. Но да бъдеш истински адвокат, с главни букви, да бъдеш професионалист, отдаден на професията е наистина трудно. Имах възможност да се обградя от учители в професията, които смело мога да нарека майстори – адвокати. Доста от тях, през различните периоди на обучението ми поемаха ролята на мои ментори и вещо ме наставляваха и направляваха в света на юриспруденцията и юридическата наука.
Много топли спомени съм запазила от времето, в което бях на стаж в Европейската комисия в Брюксел. Колегите бяха на различни възрасти и в различни етапи на своята кариера. Повечето бяха млади и зелени адвокати, на моите години. Заедно се обучавахме в професията. Едновременно с това живеехме и се забавлявахме всички на куп. Аз Надежда Белелиева Отлично си спомням наситения с живец въздух, който изпълваше библиотеки, паркове, столови и изобщо всички места, на който ходехме. Правото за мен бе навсякъде, то се носеше във въздуха, изпълваше със смисъл цялото ми време. Ръководителите ни възлагаха различни задачи, и бяхме горди да изпълняваме всяка една от тях възможно най-бързо. Самите европейски институции се помещават във внушителни на вид сгради, в които един човек се чувства нищожен. Един  младши адвокат е само незначителна брънка от цялото колело на прогреса, наречен Европейски съд.
В България малко трудно се достига до истинските специалисти, до истинските адвокати, които владеят този занаят. Те са малка и затворена група, за която е труден достъпа. Имах късмет след няколко години упорита работа да бъда забелязана от тях.