Полезно

Как действат металотърсачите

Металотърсачите са уникални уреди. Мнозина споделят за невероятните им качества и способности. Това е чудесна новина за всички, които произвеждат металотърсачи, тъй като могат да разберат от първа ръка  какви са предимствата и недостатъците а уредите. Така мога да преработят и отстранят някои от недостатъците.

Разбира се, един уред няма да може да се използва ефективно, ако не се спазва стриктно инструкцията, която го приружава.

С няколко думи ще обясном основния принцип на действието на металотърсачите.

В антената на уреда е поставена предавателната бобина, която създава магнитно поле. Токът, който протича в предавателната бобина променя посоката си хиляди пъти в една секунда. В металния обект, който е в земята, под влияние на тока от бобината, се образува ток, който прилича на този, който му е повлиял. Съответно предмета създава свое магнитно поле, което се връща към предавателя.

В антената е разположена и друга намотка – приемна. Тя обработва сигнала, който идва от локализирания метален предмет. Сигналът, който се приема от металния обект е с характерна фазова разлика, т.е. забавяне на приемането. На база фазовата разлика може да се определи какъв е намерения предмет -какъв метал е, колко е голям. Този процес на разпознаване на предмета е наречен „дискриминация“.

Някои от уредите могат да правят сами своите настройки в зависимост от минералиацията на почвата. Други изискват оператора да прави настройките по строго определен начин, което често се явява проблем за ефективната дейност на уреда. Настроени веднъж, качествените металотърсачи мога да работят цял ден.

Определено има какво още да се желае при работата на металотърсачите. Въпреки, че тези уреди се произвеждат от много време насам, все още се установяват редица несъвършенства, които трябва да бъдат преодолени, но не за сметка на цената.

Точно поради тази причина е важна обратната връзка с потребителите, които да споделят какви са трудностите при използването на уреда и какви съвети биха дали на производителите.