здраве

Ефективни билки при диабет

diabet2Според статистиката броят на болните от диабет за последните 10 години се е покачил с около 24%. Това е тревожен факт, който няма как да подминем и да не свържем с неправилния и нездравословния ни начин на живот: най-вече когато става въпрос за консумираната от нас храна. При всички случаи, хората с диагноза диабет вече няма какво друго да направят освен да се научат да живеят здравословно и природосъобразно, за да поддържат хроничното си състояние в минимална негативна степен. В тази връзка, следващите ефективни билки при диабет, категорично, биха ви помогнали:

  1. Костилки от маслини

Рецептата е проста, но пък ефектът й наистина е добър. Ще са ви нужни костилките на поне 100 маслини, които да сварите в литър и половина, два вода. В момента, в който съдът остане около половината, свалете от котлона и оставете течността да изстине (Важно е костилките да са счукани на прах, за да могат максимално да пуснат от активните си съставки по време на варене). Така приготвената смес се консумира по три пъти дневно, по една лъжичка след ядене.

  1. Черна боровинка

По принцип, от всички познати по нашите географски ширини плодове, черната боровинка е най-полезна за диабетиците. Ако приемате от плодовете й, ще можете да намалите токсините в тялото, което е особено важно за поддържането на нормални жизнени показатели при хроничното заболяване. В случай че искате драстично да намалите нивото на кръвната захар обаче ще трябва да приемате по 50 грама сухи листа от черна боровинка в продължение на поне 2 месеца.

  1. Зелен чай

От всички видове антиоксидантни чайове обаче, зеленият си остава най-добър приятел на диабетиците. Наред с това, че той намалява токсините в тялото, зеленият чай е идеален и за поддържане на нормалното състояние на червените кръвни телца, като създава превенция срещу разрушаването им.

  1. Ракиена отвара от четири билки

В един литър ракия смесете по равно сух жълт кантарион, карамфил, глухарче и коприва. Сместа ще ви стигне за 10 дена, за да приемате по една супена лъжица всеки ден на гладно. Важно е обаче така приготвения лек да престои минимум 2 седмици, за да подейства.