здраве

Далекогледство

Далекогледството, по подобие на късогледството, не е заболяване. То се изразява в намалена острота на зрението, която се дължи на аномалия на очната ябълка, а именно по-къса очна ябълка. Ако аномалията не е толкова голяма, тя се компенсира посредством неволево действие на зрителния анализатор.

Това неволево действие намалява с увеличаване на възрастта на човек като от своя страна това довежда до старческо далекогледство. При децата далекогледството може да е само вродено.

Традиционно новородените се раждат далекогледи, но с течение на времето намалява до пълно изчезване. Ако има разлика между виждането с двете очи, може детето да развие кривогледство или феномена „мързеливо око“.

Наблюдава се следният факт: когато имаме висока степен на далекогледство, окото задължително е малко, има малка роговица и се намира навътре в орбитата.

Хората, страдащи от далекогледство, се оплакват от трудно фокусиране на предмети и обекти и силно главоболие, дори усещане за оплитане на очите и стесняване на зеницата.

В случай, че далекогледството не е толкова силно, очите имат способността да компенсират аномалията. Ако се появява някаква болка в очите или замъгляване, задължително се консултирайте с офталмолог.

Един път диагностицирано, далекогледството, трябва да се реши необходимо ли е да се използват събирателни стъкла. Корекция с такива стъкла се правят при младите хора. При възрастните  се използват 2 чифта очила. Едните са за постоянно носене, коригиращи явното далекогледство, а другите са за корекция на явно и възрастово заедно, като се използват само при нужда.

Не е препоръчително да се отлага лечението на далекогледството, тъй като има опасност от достигане до кривогледство и още по-страшно- до глаукома.

Не е открит вариант, който да предотврати  далекогледството. Затова горещо се препоръчва почивката на очите, която е напълно задължителна при по-продължително напрежение на очния нерв. Офталмолозите съветват да не четете прекалено дълго и да намалите работата си пред компютъра.

Всички отклонения от нормалното и безболезнено използване на очите, изискват спешна консултация със специалист.

Автор: Фенчо