Полезно

Ако търсите нов дом, жилище, защо това да не е къща в Бояна

Ако търсите нов дом, жилище, което да се отличава от сегашното и което е наситено с много история, природа и престиж, то къща в Бояна е правилният избор. Освен изброените естетически ползи, новото местообитание , което ще изберете в този изключително красив квартал на София има и своята практическа обосновка. Тя е свързана с добрата инфраструктура, която осигурява директен достъп до центъра на София, възможностите за достъп до бизнес среда, до планината Витоша и до множество исторически забележителности в квартала.

Все пак, интересно би било, всеки, който се е насочил да закупи имот в Бояна, да се настани в къща в Бояна, да се запознае от обща култура със смесицата от легендарност и историчност. Макар да има сведения, че в миналото в Бояна е била резиденцията на севастократор Калоян и свидетелствата за живот на българска аристокрация от Второто българско царство, то самата Бояна има статут на село, до 1961. Бояна е присъединена към Голямата софийска община през 1932 г. но статут на квартал придобива чак в споменатата 1961г.

Името на квартала идва от легенда, свързана с владетел, който сякаш е излязъл от приказките. Строг, но справедлив, той имал три дъщери, като най-малката се казвала Бояна. Тя била любимката му и останала да живее в крепостта на баща си. Оттам и името на днешния престижен и елитен квартал (както го определя писателското и журналистическото перо през цялата втора половина на 20 век и до ден днешен).

Затова, къща в Бояна е точният избор за всеки, който чувства, че иска да се настани в такава богата среда на живот. Както в исторически план, така и в съвременен. Къща в Бояна е избор с културна стойност, а не само прищявка. Затова, водещ порив трябва да бъде възможността за живот и продължение на същия в този забележителен квартал. Където от стари времена живеят аристократи и духовници, а в съвременна България, президенти и министър-председатели.