Без категорияПолезно

Непопулярни истини и популярни неистини за ХОМЕОПАТИЯТА

Хомеопатията, през последните две десетилетия бележи своя връх на разпространение в световен мащаб. Заедно с популярността и славата идват и масовите заблуди и неистини, които се разпространяват или от незнание, или умишлено за дискредитиране на тази толкова успешна медицинска методика. Бъдете информирани, запознайте се с последните тенденции в хомеопатията на уеб сайта на Белл Хомеопатия

За да направите своя информиран избор относно хомеопатичното лечение, запознайте се накратко с най-разпространените истини и заблуди:

 • Истина – хомеопатията е безвредна медицинска методика на лечение, приложима за всякакви възрасти. Провеждана от истински хомеопат специалист, тя може да се превърне във верен помощник в борбата с множество болести и състояния в човешкия организъм
 • Неистина – хомеопатията въздейства прекалено бавно върху организма. Напротив – при тревожни състояния и неразположения в организма, с помощта на подходящите хомеопатични лекове, може да се постигне изключително бърз лечебен ефект.
 • Истина – хомеопатията действа чрез впрягането на превантивните сили на организма, като по този начин му помага да реши възникналите здравословни проблеми по възможно най-естествения и ефективен начин. Насочвайки се не към симптомите на болестта, а към нейното лечение.
 • Неистина – противниците и скептиците на хомеопатията твърдят, че тя работи на принципа на плацебото – т.е. пациентът се лекува и подобрява единствено, защото вярва, че може да се излекува. Клиничните резултати и изследвания показват съвсем друга картина. Самовнушението не играе роля в лечението, освен ако самият пациент е настроен прекалено негативно, което може да повлияе по някакъв начин на процеса.
 • Истина – Хомеопатичните лекарствени препарати са признати като медикаменти в рамките на Европейския съюз. Те са лекарствени продукти и според българското законодателство. Абсолютно вярно твърдение, възможно благодарение на редицата клинични изследвания и добри резултати, които са способствали за припознаването на тези лекарства от медицинската общност.
 • Неистина – Хомеопатията е пенкилер лекуващ наред от хрема, до рак. Има случаи в които хомеопатията не може да бъде използвана като основно средство при лечението, но пък успешен помощник при основните лечения и следсъстояния при животозастрашаващите остри заболявания, острите хирургични състояния, тежките хронични заболявания, ракови заболявания, епилепсията, множествената склероза и други. Опитният лекар може да прецени докъде се простират възможностите на хомеопатията и кога е необходимо комбиниране с конвенционално лечение.
 • Истина – Хомеопатията лекува алергии. Обикновено когато имате алергия, медицината ви насочва към лекарство, който да блокира освободения хистамин предизвикал алергичната реакция. Хомеопатичните медикаменти доказано работят на клетъчно ниво и намаляват освобождаването на хистамини при провокациите на алергените.
 • Неистина – Всеки може да практикува хомеопатия. Не е така, според Закона за здравето, раздел VI, чл. 167, хомеопатия може да се практикува само от лица завършили магистратура по медицина и дентална медицина.
 • Истина – Хомеопатията е метод на лечение, който е абсолютно съвместим, ако това се налага, с всички други методи на лечение. Неговото приложение не изисква никаква специална диета.
 • Неистина – хората, лекуващи се с хомеопатични лекарства, се притесняват, че трябва да ограничаТ ежедневните си ‘малки’ прегрешения като кафето, шоколада, цигарите, ментовите бонбони и дъвки и пр. Чак такива спешни мерки не са нужни, освен ако заболяването не го изисква. В зависимост от медикамента е достатъчно да се изчака известно време след приема на споменатите храни и напитки и може да се пристъпи към употреба. Времетраенето се изяснява с хомеопата.
 • Истина – Комбинирането с други лекарствени средства не представлява заплаха за човешкото здраве, заради ниските си дози хомеопатичните препарати не влизат в нежелани междулекарствени взаимодействия и не предизвикват притеснителни странични ефекти.
 • Неистина – Хомеопатията не позволява смесване на медикаменти. Лечението се провежда само с едно лекарство, което е „Лекарството“ за този пациент. Има хомеопати, които са привърженици на този модел, но като лекар и мислещ човек, аз го считам за неприемлив и опасно повърхностен.
 • Истина – Хомеотерапията е персонализирано лечение. Като средство за лечение също както традиционната медицина има своите различни начини на третиране на даден пациент, заболяване или състояние. Точно затова подходът към всеки пациент е различен. Някои заболявания изискват медикамента да предизвика строгоспецифична реакция в организма, затова хомеопатите имат набор от решения, които да прилагат при различните случа, които се срещат в медицината