Без категорияМодаСтилШопинг

Вечната дилема ниски или високи обувки на ток

Високи токчетаОбувката е дрога за жената – тя е душата на която принадлежи. Във времето хората са ценели обувките за да не им причиняват болка в краката, когато ходят боси, нещо като защитен щит. Днес обувките са се превърнали в модно течение, надпревара между известните марки. Висок ток или нисък зависи от модните течения през сезона, ретро ток или удобен ток? Съществуват големи дилеми при модата в света на обувките като цяло, а още повече при обувките с ток.

Най-известните дизайнери на обувки на висок ток са:

Маноло Бланик – неговите обувки са синомим на класа, лукс и стил. Продават се по цял свят, а всеки дизайн е направен лично от Бланик.

Джими Чу – извествен със своя талант, през 1990 година принцеса Даяна носи неговите обувки, а това изстрелва обувките му сред топ дизайнерите. През 1998 година след като вече има работилница в Лондон отваря и бутик в Ню Йорк. Известни актриси, които са спечелили Оскар носят обувките на Джими Чу.

Други популятни дизайнери на обувки са Кристиан Лабутен, Джузепе Заноти, Джио Диев.

Най-ранни сведения за използването на обувките има на територията на Китай и Древен Египет. В началото те са били правени от папирус. В Египет също така е изработен и тока – 3 хилядолетия преди новата ера. Модерните обувки на токчета започнали да навлизат в ежедневието на хората през 16 век. При сватбата на Хенри II (станал по-късно крал на Франция) с Катерина Медичи, която поради ниският си ръст (150 см) помолила да й обработят обувки по начин, по който да изглежда по висока. Това е причина да се смята Франция за родина на официални обувки с токчета.

През онези години мъже и жени носели обувки на токчета, за да демонстрират по-висок социален статус. В по-късен период в Италия се появяват обувки с още по-висок ток. През 20 век тези обувки се превръщат в култ и синоним на блясъка и сексуалността. Високият ток издължава силуета при жените днес, и му придава лекичко примамлива изящност. Първоначално нормата за висок ток бил между 3 и 6 см, но в по късно според модните специалисти, ток, който е по-нисък от 8.5 см се смята за нисък. Ниските токчета имат своето приложение и в спорта, те се използват в тениса. Една от причините жените да харесват обувките на висок ток е, че те придават на прасеца по стегнат и фин вид.