Без категория

Автентичният музикант

5533Много са споровете дори в науката, за това какво всъщност представлява музикантът. Кой е по-автентичен образ и кой се доближава до модела разпознат от обществото. Хората понякога си създават грешна представа за музикантите, които гледат по телевизията, особено музиканти промотирани от културната индустрия и шоубизнеса.

Такива предавания могат да подтикнат младите хора да свирят на музикални инструменти или да пеят, но в същността си могат да ги заблудят за истинската същност на музиканта.

През 20 век различните музикални стилове и масмедиите създадоха образи и икони във всички музикални стилове. Китаристи, барабанисти, певци, рок групи, басисти, тромпетисти, като акцентът падаше повече на шоу програмата, отколкото на истински автентичната музикалност. Затова, на хората им е по-трудно да разпознаят нови музикални форми, защото има прекалено много натрупани представи за суперзвездите в музиката и техните способности.

Случва се на улица, често да видим уличен музикант, който свири на китара, свири на акордеон , на цигулка,  а заложбите, които показва и техниката, която притежава, далеч надхвърля това, което хората имат като представа за музика. Такива музиканти по-често биват заснемани от мобилни телефони когато изпълнят нещо познато като песен или мелодия, просто защото хората нямат усет към автентичното. Страхуват се да погледнат, че истинската музика не е задължително да е предадена през медиите, или в концертните зали

 

Всеки млад човек, трябва да може сам да реши за себе си, кой е правилният път, когато започва да свири на един от многото музикални инструменти. Дали да следва утъпканите пътища, които несъмнено ще му дадат техника на свирене, за да се развие като автентичен музикант, или да се бори да се изявява в шоу бизнеса, където често ще се среща с посредственост и мениджърки трикове. Вместо извод, нека музиката да говори сама за себе си.