Без категория

Защо се занимавам с фотография?

Фотография
Фотография

За мен фотографията е призвание. За да станеш фотограф трябва да имаш дарба. Фотографията е изкуство. Тя не се учи, трябва да си роден с онова зрънце дадено от Господ от което да порасте един истински фотограф.

Човек обичащ това изкуство, защото както казах, фотографията е изкуство! Не искам да остана не разбран, както всяко едно изкуство и всяко едно растение то трябва да бъде развивано. Нужен е неуморен труд, ден и нощ, нощ и ден. Всеки, който е роден с онова божествено зрънце талант и нюх в себе си е длъжен да го развива. Длъжен е пред обществото да развие своя талант за да бъде в полза на същото това общество. Както е казано дарбата е един процент, а всичко останало е труд. От това колко труд ще положиш зависи и до къде ще стигнеш. Може да е клиширано, но то е такова защото е истина. И все пак, без онзи един процент нещата няма да се получат.

Но този един процент е повече задължение, отколкото каквото и да било друго. Този талант и дарба, с който се ражда човек, независимо дали ще бъде в областта на изобразителното изкуство, спорта, музиката, поезията или фотографията трябва да бъде развиван. Аз самия избрах да бъда професионален фотограф. Като дете ми се отдаваше и рисуването, но в крайна сметка винаги съм усещал, че нещо в мен ме дърпа към обектива, към фотоапарата. След време, когато започнах да работя професионално в това поприще, установих, че изпитвам такова удоволствие от това да снимам, да информирам хората, чрез снимките си, което трудно бих могъл да изпитам докато рисувам. За мен фотографията е начин да информираш хората. Независимо дали се занимаваш с портретна фотография, детска фотография, журналистическа фотография или сватбена фотография, чрез своята работа ти показваш истината.

Понякога истината е грозна, понякога е неземно красива, но накрая най-важното е, че ти си впрегнал своята дарба, труда положен през годините в полза на обществото. В полза на хората. Всички думи например около едно събитие може да не стигат за да опишат ужаса или красотата на същото това събитие. В такъв момент се появявам аз и моята работа. В този момент един професионален фотограф трябва да улови страданието или радостта в очите на хората и да ги покаже на света. Фотографията е колкото изкуство и шанс да изразиш себе си, толкова и задължение да покажеш обективната истина, без цензура и задръжки.