Без категорияПолезно

ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА

fleita  „Флейтата е истинската магическа пръчка, която променя всичко до което се докосне, във вътрешния сват на човека; омагьосан жезъл, чрез който се отварят дълбините на душата“.
Жан Пол

Характеристики на флейтата

Флейтата има богат и широк обхват от тонове и височина. Нейните басови ноти са богати и красиви; средният обхват е чист и бистър; високите тонове са блестящи и пълни. Освен това флейтата е най-лекия и повратлив от всички духови музикални инструменти; заради спецификата, която тя притежава, тя се изработва от дърво, сребро, злато, платина, стъкло и примеси.

Обхватът на флейтата е в три октави. Флейтистът ги достига като намалява притока на въздух в музикалния инструмент.

Съвременната флейта, такава каквато се използва днес е завършена през 1847 г. от Теобалд Бьом, който разрешава с практични решения проблемите, които флейтата преди това е имала, когато е трябвало да свири в тон с други музикални инструменти.

Флейтата има няколко свои разновидности, които намират своето приложение в различни музикални стилове: пиколо, блокфлейта, алтофлейта, басфлейта.

Пиколото е известен представител на семейството на флейтите, то представлява по-малка флейта, влязла в употреба през 18 век, която свири нотите една октава по-високо от обикновената флейта. Високите ноти на пиколото са толкова пронизителни, че могат да се чуят през целия оркестър.

 Любопитни факти за флейтата

Различните ‘гласове’ на флейтата могат да бъдат чути в произведения като : ‘Прелюдия към следобеда на фавна’ на Дебюси; ‘Танцът на блажените духове’ към операта Орфей на Глук.; ‘Вилхелм Тел’ на Росини.

Смята се, че Леонарди да Винчи е свирил на флейта

Вълшебната флейта е предпоследната опера на Волфганг Амадеус Моцарт. Тя е едно от най-изпълняваните произведения по-целия свят. Като ария от самата опера лети в космоса с прословутия диск на Вояджър, където е записана и българската ‘Излел е Дельо хайдутин’.

Флейтата е навлязла и преобразила много рок-състави и джаз-формации, като в тяхната музика, флейтата е прекарана през усилвател, за да може да се впише в мощния звук, който съответната музика изисква.

Източник: http://music-shop.bg/