Общото между картинга и личното тегло

modaЛичното ви тегло има огромно влияние върху представянето на вас като пилот и на вашия карт.

Състезателните картове са с тегло в границите 120-180 кг, включително пилота, а двигателите са между 6 и 40 конски сили. Когато изчислите съотношението мощ към тегло, ще разберете защо картовете са толкова бързи. Другото нещо, което ще ви стане очевидно, е колко много вашето лично тегло влияе върху това уравнение – много повече, отколкото при който и да е състезателен автомобил.

Например, да разгледаме 100 cc карт с директно задвижване, с пилот, тежащ 65 кг. Да приемем, че минималното тегло за този клас е 130 кг. Това означава, че и картът ще трябва да е поне 65 кг, дори ако това означава да се използва допълнителен баласт. Типичният 100 cc двигател Ямаха е с около 22 конски сили, което води до съотношение мощ към тегло 0,170 конски сили на килограм. Нека сега предположим, че пилотът наддаде 3 килограма преди новия сезон. Отношението се променя на 0,165 към 1 кг. Това може и да не ви звучи като голяма разлика, но все пак е разлика от 2,5%, а промяна от 2,5% във времето на обиколка е цяла вечност в картинга. Това е 1,5 секунди при обиколка от 60 секунди!

Можете да разглеждате нещата и по следния начин: 3 килограма отгоре на пилот на картинг се равнява на 30 килограма отгоре при Формула 1!

За комбинацията от карт и пилот, която е по-тежка дори с половин килограм, е необходимо повече време за ускорение и спиране. С други думи, повечето тегло при всички случаи влошава представянето.

Въпреки че картовете ускоряват бързо, запазването на оборотите е ключът към високата скорост. Всеки път, когато намалите скоростта, малките двигатели на картовете трябва да работят изключително усилено, за да ускорят теглото на карта и пилота отново до висока скорост.

В допълнение, един от най-ефикасните начини за настройка на управлението на карта е чрез позициониране на масата на карта. Това може да се направи чрез повишаване или снижаване на позицията на седалката, или чрез преместването ѝ напред или назад. Ако сте достатъчно леки, можете да правите това чрез смяна на позицията на допълнителния баласт, необходим за достигане на минималното тегло. Колкото сте по-леки, толкова повече възможности имате. Ако вие и вашият карт сте точно на границата и се изправите срещу пилот, който е 5 или 10 килограма по-лек, кой от двамата ще има повече варианти за фина настройка на управлението на карта чрез позициониране на масата на карта? Правилно – вашият съперник.

Намаляването на собственото ви тегло ви дава и друго предимство, освен възможностите за настройка на карта. Мазнините действат като изолатор, което означава, че в тялото ви ще се задържа повече топлина. Ако не можете да се отървете от тази топлина, се увеличава вероятността тялото ви да прегрее. Когато това стане, ще изгубите повече течности (вода), което ще наруши представянето ви и физически, и психически.

Целта, естествено, е – ако искате да имате успехи в картинга, ще трябва да следите теглото си. Ако сте родени високи или тежки, колкото по-бързо научите и извлечете всичко от картинга и след това преминете към автомобилни състезания (ако това е целта ви), толкова по-добре – поне от състезателна гледна точка. 2, или дори 5 или 10 кг отгоре дори и в най-леките коли няма да ви се отразят толкова много, но ще са ви голям проблем в картинга.

Виж повече на: http://monea.bg/alternators-parts.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>