Полезно

Билки и растения с противовъзпалително действие

Нека да разгледаме билки, които имат полезни свойства и как се прилагат!
Свойства на невен
Цветовете на растението се използват като антисептично, противовъзпалително средство. Средствата от невен имат положителен ефект върху човек с нервни разстройства, намалявайки възбудимостта. Също така, невенът понижава кръвното налягане, засилва сърдечната дейност.

Рецепти с невен
1. За запарка вземете няколко супени лъжици цветя от невен и ги напълнете с две чаши вода. Пие се по половин чаша 3-4 пъти на ден.

2. За тинктура използвайте 70% алкохол и го смесете с цветя в съотношение 10: 1. Те пият по 10-20 капки, правят гаргара, разреждайки чаена лъжичка тинктура в чаша вода.

Каланхое свойства
Сокът от каланхое премахва възпалението, бори се с вируси, плесени и други вредни микроорганизми. Комбинираното използване на сок от каланхое и масло от жълт кантарион помага за заздравяване на гнойни рани, язви и циреи.

Рецепти с Каланхое
Филатов предлага да се приготви сок от прясно растение, или по-скоро от наземната му част. Зелените се замразяват в хладилник за една седмица, а след това се нарязват и изцеждат. Пият го два пъти на ден по половин чаена лъжичка. За да може сокът да се съхранява по-дълго, от него се прави алкохолна тинктура или се смесва с мед.

Свойства на белия дроб
На практика тази билка се използва за спиране на кървене, при възпаление на стомаха, анемия и много други проблеми.

Поради своите противовъзпалителни свойства, лекарствата от белия дроб са ефективни при лечението на дихателните пътища, стомаха и червата. Използва се като диуретик и отхрачващо средство. Те също правят лосиони и ги използват за измиване на рани и абсцеси.

Рецепта с бели дробове
Ако излеете две супени лъжици билки с половин литър вода, ще получите инфузия на белия дроб. Те настояват за това няколко часа и пият по половин чаша 3-4 пъти на ден.

 

Сладник от женско биле
Друга билка, която има противовъзпалителни, отхрачващи свойства. Той облекчава спазмите и обвива. Може да се използва като слабително и като лек за алергии. Клубените на растението имат подобен ефект като кортикостероидите. Но лекарствата с женско биле не трябва да се приемат твърде дълго, тъй като това може да доведе до подуване.

Източник: http://lesnirecepti.bg/